pondělí 9. února 2015

Průvodce výběrem foťáku pro video

Po takřka roce jsem se rozhodl opět udělat stručný průvodce trhem pro amatérské točiče. Situace je totiž i porce stále stejná, nováčci opakují své dotazy, bloudí, pátrají a když už najdou odpovědi třeba v nějaké FB skupině (např.  DSLR video skupina na FB), tak se občas nestačí divit, že jim nikdo k té dobré radě neprodal rovnou i pointu v tom, že to zázračné zařízení má takové fíčury, které prakticky znemožňují jeho seriózní použití. Naštěstí je potřeba říci, že už řada chytrolínů přišla konečně (asi po 5ti letech) na to, že třeba Canon je co se týče kresby totálně v prdeli a dokonce už někteří ví, co to je zač ten Panasonic.

Před rokem jsem v článku při plesání nad posledními výkřiky techniky všechny varoval, že nemají nic kupovat, protože se blíží 4K revoluce. A ona sice přišla, ale spíše tak pozvolně a navíc to spíše je taková jako evoluce. Nicméně od té doby uplynulo hodně vody a do ringu se dostali noví hráči, o kterých by to před rokem sotva kdo řekl. Tak pojďme na to.

Canon

Pravděpodobně všichni zkušenější už konečně pochopili, že stroje od tohoto foto Bose nejsou zrovna TOP ve videu. Dokonce si někteří i začali stěžovat, proč ten Canon na filmaře sere. Bohužel tito mírně slabomyslní jedinci zapomínají, že Canon má svou úspěšnou CINE divizi, která má velmi úspěšnou řadu na video zaměřených strojů- C100/C100 MII/C300/C500/1DC. Neohromí sice 4K rozlišením, ani nejlepšími papírovými parametry, ale výstup je velmi příjemný a dobře se edituje. 

Běžné DSLR jsou co se týká kodeků "zanedbané." To ale dává celkem logiku, protože Canon nemá potřebu si kanibalizovat svou cine divizi. No ale toto se těžko vysvětluje někomu, kdo ještě před rokem tvrdil, že nejlepší video má 5D MarkII.

Výhodou na straně klasických DSLR je určitě velký výběr nativních objektivů, včetně pevných skel s dodanou optickou stabilizací, či "krokovým" STM motorkem, který umožňuje plynulý chod přeostřování ve videu. V případě modelů 70D/700D/760D pak ještě stojí za zmínku vylepšený hybridní čip, s fázovým ostřením na čipu. A podle majitelů funguje ve videu (liveView módu) velmi dobře.

Novinkami jsou pro tento rok modely 750D/760D. Zvláště 760D má být více zaměřen na video. Kvalitou určitě ne, ale je zde třeba funkční autofokus, nebo možnost natáčet HDR video. Tělo navíc má funkční roler (spíše roleríček) na zadní stěně jak vyspělejší stroje a přibyl i stavový displej. Oba modely navíc disponují zcela novým čipem s rozlišením 24 Mpix. Na focení pak určitě přijde vhod navýšení počtu zaostřovacích bodů na 19.

Osobně vidím model 760D jako pokračující snahu Canonu o větší diverzifikaci portfolia. 750D  je pro amatéry, kteří chtějí jen fotit, 760D je pak pro pokročilé amatéry, kteří mají hloub do kapsy. Video je zde ale evidentně píše jako přítěžek. Kdo chce kvalitu, musí přitlačit a jít do C100 MarkII.

RAW ve videu


Díky MagicLantern se uživatelům DSLR Canon otevřela možnost natáčet videa do RAWu. Jako nejlepší pro natáčení se uvádí modely MarkIII, 7D, MarkII a 50D. 50D díky ceně, 5D MarkII díky ceně za full-frame a 7D díky dostupnosti, ceně. 

Moje osobní zkušenost je taková, že RAW video je určitě zajímavá alternativa, díky níž si užijete opravdu zajímavé filmovější barvy a máte docela velkou rezervu ve světlech a stáínech. Nevýhodou je vyšší investice do rychlých karet (50MB/s je zoufale málo - minimum je 60MB) a hlavně u modelů 7D/50D/60D zkrátka všech mimo 5D MarkIII, ještě dalších 300 $ do anti-moire filtru od fy Mosaic Engineering. V RAWu je totiž video mnohem ostřejší, a tak je moiré vidět prakticky na jakémkoliv jen trochu hrubějším povrchu. To dělá záznam nepoužitelným. Bohužel tato investice podle mého značně znevýhodňuje koupi stroje typu  7D či 50D, protože za více jak 6k Kč už můžete mít rovnou foťák jako je třeba SONY NEX 5n. Nebo třeba slušnější pevné sklo. Proto si myslím, že pokud RAW, je lepší si pořídit dedikované stroje, jako jsou ty od Black Magic. 

Nikon

S modelem D5300 začalo mít používaní DSLR Nikon pro video účely konečně smysl. Kodek je velmi povedený, barvy super a výběr objektivů (z nichž některé jsou u Nikonu unikátní jako třeba vynikající 35 f1.8) více jak dostatečný. Co možná zamrzí je ovládání ve "video" módu. Nicméně to vše vyřešil Nikon u svého full-frame modelu D750.

Komu vyhovuje Nikon ergonomie a ovládání, pak směle do toho. Osobně bych vybíral jen mezi D5300 a D750. Zbytek nestojí za řeč.

SONY

Fy. SONY udělala v minulém roce velký pokrok a je podle mého jedním z velkých inovátorů a tahounů ve foto/video segmentu. Jejich čipy jsou ve všech parametrech lepší jak ty od Canonu a používají je snad všichni výrobci foto techniky. Navíc SONY občas přijde s nějakým inovativním produktem, který ale vzápětí dokáže zabít nějakou nedotažeností. 

Nicméně v minulém roce SONY zabodoval u točičů na celé čáře a trefil sweet-spot.

Alpha 7s

Tento stroj je podle mého jedním z nejlepších strojů pro video. Jednak je to dáno tím, že jde o full-frame (takže milovníci rozpatlaného pozadí mohou masturbovat), ale také tím, že čp osadili "jen" 12 Mpixely, takže tento stroj doslova "vidí ve tmě." Možnosti natáčení jsou tak neskutečné a šum budete ve videu z tohoto stroje hledat opravdu těžko. S impozantní možností nastavit ISO až na 400.000 nemá široko daleko konkurenci.

Tento stroj navíc přinesl možnost natáčet v tzv. S-Logu. jedná se o něco jako "flat profile", který je vhodný pro pozdější postprodukci. jen je potřeba si připravit dobrý variable ND filtr, protože nativní ISO s S-logem začíná na 1600 ISO.

Aplha 7s navíc umožňuje fázové ostření na čipu, takže s nativními skly (byť s přirážkou za ZEISS značku) si užijete i dobrého AF ve videu.

Pokud neodradí vyšší cenovka, není myslím moc co řešit.

4K video tento stroj interně neumí. Ale rozhodně to není na škodu. Paradoxně nejlepší výsledky ve videu dosáhnete v crop módu.

Alpha 6000/5100

Video má SONY tradičně velmi dobré. Oba stoje navazují na vynikající NEX řadu. A6000 je luxunější, robustnější, s hledáčkem. A5100 je sice bez hledáčku, ale zato má dotykový displej!! Svým způsobem je A5100 lepším strojem jak jeho luxusnější bratříček.

Oba stroje mají společnou jednu slabinu. Tou je čip, který má rozlišení 24,3 Mpix šumí víc, než by bylo záhodno - je to na úrovni Panasonicu GH4.

A teď to nejlepší.

SONY začalo do svých strojů Aplha implementovat stabilizaci. To by nebyla zase až taková novinka, protože SLT (a-mount) těla tuto fíčuru měla. Stabilizací na čipu se může pochlubit i Pentax. Ale SONY šlo dál a do modelu Aplha A7 II dalo rovnou 5ti osou stabilizaci obdobnou té, kterou má Olympus. Je fakt, že účinnost této stabilizace je zatím hluboko za Olym, ale inženýři se snaží seč mohou, aby výsledky zlepšily.

Osobně považuji stabilizaci na čipu pro indie a amatérské točiče za jednu z nejpodstatnějších technologických fíčur, která velmi pomáhá při natáčení. Buď pro dosažení statických záběrů bez stativu i s tzv. 3rd party objektivy, nebo i pro krátké plynulé jízdy bez steadicamů, či MOVI-like zařízeních.

Ukázka účinné 5ti osé stabilizace v Oly OM-D E-M5

SONY navíc ve své marketingové prezentaci "tvrdí," že stabilizace na čipu bude i nadále součástí E-řady.


Připravovaná novinka A7000 je tak jednám z mých favoritů na nový stroj pro video. I s 3mi osami se dají dělat úžasné věci.

Panasonic

Není třeba připomínat, že tuto firmu a její produkty dlouhodobě protěžuji. Nicméně  už teď vím, že můj nový pokročilý stroj na video, bude mít jinou značku.

GH4


Výborný malý stroječek formátu m4/3 s crop-faktorem 2 a s možností interního nahrávání 4K videa. K tomu možnost až 96 fps zrychleného videa ve fullHD. V poměru cena/výkon si stojí velmi dobře a kdo chce univerzální run&gun kamerku pro točení ve 4K, tak nemůže udělat chybu. Video je prokreslené, ostré, plné detailů a je mu máloco vytknout. 

Mě osobně vadí jen jedna věc - podání pleťové barvy. To prostě nezkousnu a nejde rozhodně o hledání jemných drobností, kterých si normální člověk nevšimne. Na následující ukázce je to dobře vidět na slečně, když se točilo v ateliéru.


Druhá věc co mi vadí je možná až příliš velké nefilmové zostření. 

LX100


Toto je podle mého překvapení, kterého se nikdo nenadál. jde o kompakt. který má opět 4K video, velmi dobré světelné sklo s rozsahem ohnisek 24-75 mm f 1.7-2.8 (po přepočtu - crop faktor je 2,2) a s čipem formátu m4/3. Ve své kategorii do 23.000 Kč je to nejlepší stroj svého druhu. Objektiv je stabilizovaný a to dokonce ve 3 osách.

Zvláště delší ohnisko je pro řadu situací na hraně použitelnosti. Ale jinak jde o perfektní all-in-one řešení s nepřekonatelným poměrem cena/výkon. 

Olympus

Olíka mám rád a s OM-D E-M5 jsem si užil svoje. Ale jen pro focení. Ve videu je bohužel kodek nepoužitelný. E-M1 už na tom je s videem lépe, ale pořád je spíše malá reportážka. Chybí třeba 24p či 25p mód. Prostě video byo u Olyho dlouho na druhé koleji. Bylo. Přichází totiž 

OM-D E-M5 Mark II

Kromě vylepšené 5ti osé stabilizace, která drží jak helvétská víra, přináší konečně běžné fps módy a slušný kodek s 77Mbit bit ratem. A to je oproti minulosti hodně cool. Komplet specifikace.


Oly se konečně zúčastní hry na dobrou run&gun kamerku. Do dokonalosti tomu chybí samozřejmě hodně - 4K, rychlejší frame rate, kodek taky není úplně bez chybičky. Ale i tak je to konečně použitelné a díky stabilizaci je to žhavé želízko v ohni.

Je to všechno? Kdepak. Na závěr jsem si nechal překvapivého favorita z daleké Asie. Korejský technologický hegemon se rozhodl evidentně posunout výš v hodnocení v oblasti fota, a tak představil 2 stroje, které zamíchají pořádně kartami.

SAMSUNG

Tuto firmu řada lidí vnímá jao tu, co dělá dobré mobily. Respektive dobré TOP mobily a šmejdy pro ty chudé. Budiž. Co je důležité je fakt, že má také foto divizi, která se sice zatím netěší nějak valné pověsti, ale to se bude rychle měnit. Už na sklonku minulého roku byla představena vlajková loď v podobě NX 1.

Parametry tohoto stroje jsou skutečně impozantní:

4K video
120 fps ve full HD
205 AF bodů na čipu pro fázové ostření

a pecka na závěr: to vše v kodeku H265 ! 

Díky tomuto kodeku je velikost videa srovnatelná s fulHD, ale kvalita je někde úplně jinde. Jako drobnost je dobré připomenout, že už po prvním upgradu firmware, došlo k dalšímu vylepšení video funkcí, jako je volitelná rychlost přeostření. 

Nevýhodou je podle mne nedostatek nativních skel. Bohužel foťák nemá stabilizaci na čipu, takže se staršími skly si bez opěrky/rigu či stativu ani neťuknete. Ale to bych chtěl asi pravdu moc. Bohužel do dnešního dne nebyla na českém trhu stanovena cena. Možná zdejší obchody zatím nechtějí pouštět SAMSUNG do stáje, protože je to těžká konkurence i pro DSLR ve focení - jeho 14 fps v 28MPix RAW je vskutku impozantních.

A to není vše. Tento rok vyjde malinký NX 500. Ten disponuje prakticky stejnými parametry jak NX1, ale chybí hledáček a rychlost je redukována. 4K video je cajk, H265 také. neví se jestli výrobce dovolí i 120fps. nejlepší na tomto modýlku je předpokládaná cena: 800$. Ale i s objektivem!!!

Takže pomalu můžeme zamávat na rozloučenou GH4ce :)

Závěr

Jak je vidět, tento rok je bohatý na novinky a výběr podle mého nebyl nikdy větší. 4K postupuje pomaličku vpřed, výrobci tlačí nové technologie a takovou konkurenci jsme tu dlouho neměli. Ano, mohl bych hořekovat, proč že Samsung nemá stabilizaci na čipu, nebo proč SONY nemá větší nabídku objektivů, nebo třeba jak je možné, že u Olyho tak dlouho kašlou na video. Ale to bych byl za opravdu velkého škarohlída. Letošek je prostě extrémně zajímavý a čekají nás tak opravdu zajímavé časy.

Moji favorité

Protože si budu vybírat nový stroj pro točení, vybírám v současnosti mezi těmito stroji. 

SAMSUNG NX1 (není známá česká cena) / NX500 (nejsou známé všechny parametry)
Klady:
- nejlepší kodek na trhu
- 4K video
- u NX1 120 fps (to je velmi důležitý parametr)
Zápory:
- starší objektivy nebudou stabilizované

SONY Alpha7000
Tento model není na trhu, ale dá se předpokládat, že půjde o A5100 s hledáčkem a stabilizací na čipu.


Žádné komentáře:

Okomentovat