pondělí 28. března 2016

Jak NEtočit amatérský film

Pro řadu amatérských tvůrců je proces natočení jejich díla povětšinou stejný a odráží se ve výsledných dílech: na začátku je tvůrčí nejasně definovaná tenze, která žene tvůrce k natáčení a dá se vyjádřit slovy:"pojďme něco natočit." Většinou pak dochází k velmi rychlé tvůrčí smršti v podobě nejasně formulovaného scénáře ("natočíme něco jako  od "Tarantina"), sehnaných kamarádů a případně dokoupení techniky. Na místě natáčení proběhne improvizace, kdy tvůrce zkouší různé postupy a záběry. Za týden je vše dokončené a jde se s tím na internet. Zde pak dochází k realizačnímu rozčarování, kdy kamarádi hodnotí kladně, ale publikum film strhá jako nekoukatelnou srágoru. Hrdý filmař je většinou uražen a v lepším případě nechápe co se stalo. Pojďme si rozebrat typický případ amatérského filmu, který nějak takto vznikal a na konci je uražený tvůrce.


Vybral jsem jako vhodnou ukázku film od uživatele z ČSFD pod nickem "mosnak." Ten se pochlubil tímto svým filmem:


Jedná o film s postapokalyptickou tématikou. To je mezi amatéry docela oblíbený žánr, což je dáno jednak nynějším všeobecným nastavením společnosti jako celku, a které také hodně zpopularizovala např. herní série Fallout nebo S.T.A.L.K.E.R. .  Z čistě praktického hlediska jde o vhodnou volbu i pro amatérský film, protože vyžaduje minimum herců (většina lidí přeci vymřela), dobře se vybírají lokace (stačí les, nebo nějaký opuštěný objekt) a dá se poměrně dobře budovat atmosféra opuštěného bezútěšného místa a zároveň je poměrně dobře definovaný svět, ve kterém se příběh odehrává.

Začátek filmu je svým způsobem tradiční, vypomáhá si fotografiemi a textem, aby uvedl diváka do situace. Zvolený hudební podkres je patřičně působivý a tísnivý. Neřeším teď odkud ho autor vzal stejně tak jako veškerou hudbu ve filmu, ale příznačné je, že nikde nezmiňuje zdroj. Toto je nicméně otázka etická, kterou nechci rozebírat. Vše končí švenkem po zádech hlavního hrdiny. Obrazově to působí celkem dobře, jen neoriginálně. Jednoznačně by asi pomohl stativ, ale to je věc názoru.

Po tomto úvodu už začíná děj a tím i řada problémů. Hlavní postava je přesně uprostřed obrazu, čím jsme přišli o dynamiku. Zatímco v úvodu je to OK, tady je kompozice špatná. I nad tímto technickým nedostatkem jsem ochotný přimhouřit obě oči, ale následuje "stmívačka", která nás posouvá v ději v před. V tomto případě hlavní hrdina běží lesem. Tento typ přechodu se objeví ve filmu vícekrát a je to dáno neschopností autora jednak jakkoliv pracovat se střihovou vazbou, ale hlavně: absolutní absencí čehokoliv, co by se dalo nazvat scénářem. V obecnější rovině je tento typ přechodu, kdy jde o spojení 2 obrazů časově i obsahově si blízkých, typickým znakem amatérismu.

Po této sekvenci následují 2 minuty běhání, ležení a chození. Zde se projevuje opět absence scénáře a jakékoliv ideje či dobrého nápadu, protože nevíme, kam hrdina jde, proč běží, jestli loví, chce se někam dostat, o co mu jde, prostě chybí motivace. Stejně tak si ale všimněte, že ani nevíme, jak hrdina vypadá. Ani jeden detail na hercův obličej, nevíme tudíž jak se cítí, co si myslím, co prožívá. Sledujeme zkrátka jen chodící postavu. To je vše. Jednotlivé scény nejsou nijak zajímavé ani po kompoziční stránce. Občas dělá kamera věci, které netušíme proč tam jsou a co má ten který pohyb znamenat.

Po 3 minutách dochází k první zajímavé situaci, kdy se objevují další postavy. Tady asi má jít o zásadní okamžik, protože hudba řádně přitvrdila, ale vůbec to neodpovídá tempu děje. Náš bezejmenný hrdina se rozhodne obě postavy zlikvidovat. Proč to dělá? Nevíme. Možná se mu nelíbí, že jsou jinak oblečení. Pravděpodobně měl autor na mysli, že jde o nějaké zlé vědce nebo tak něco a chtějí našeho hrdinu asi na pokusy. Protože neexistuje scénář a do hlavy "rejži" nevidíme, tak se pravdu nikdy nedozvíme. Drama situace je umocněno pouze hudbou a nikoliv obrazově. Pomíjím také fakt,že film je bez jakýchkoliv vizuálních efektů a že zbraň, kterou má hrdina je normální vzduchovka. Následuje zabití jedné z postavy, krátká rvačka, útěk hrdiny který se zraní a končí to asi dramatickým momentem, kdy jeden  "vědců" se chce rukou dotknout hrdiny.

Hlavní chyba nastala u tohoto díla už u samotné pre produkční fáze. Je sice hezké že autor chtěl "něco natočit něco jako Fallout." To prostě na film nestačí. Chybí totiž základní myšlenka, co chci sdělit divákovi. Buď chci převyprávět nějaký děj, nebo chci něco v divákovi vyvolat. Tady bylo hlavní myšlenkou jen "chci něco natočit." To co sledujeme je vlastně pobíhání po lese postavičky z nějaké videohry, kterou ale ovládá nějaký jiný hráč bez jakékoliv motivace. Chybí jakákoliv zápletka či dilema. Je tam nějaký dramatický oblouk, ale stejně se nic nevyřeší ani nestane. To je další znak amatérismu - nevím co s tím, tak to skončí do ztracena. 

Samostatnou kapitolou jsou pak technické aspekty. Neřeším čím byl film snímán. Za mě to bohatě stačilo. Ale špatná práce se střihovou vazbou, prakticky žádné detaily či trochu jiné typy záběrů zcela pohřbily jakoukoliv snahu o odvyprávění příběhu. Určitě by pomohl stativ, ale to by nezakrylo naprostou nemohoucnost využít filmovou zkratku. Vždyť my sledujeme pomocí asi 5ti záběrů, jak hrdina jde po louce. To je fatal. Střídání záběrů samozřejmě chybí především z toho důvodu, že se vše vymýšlelo až na místě. 

Co bych naopak vyzdvihl byla péče o zvuk. Původní zvuk byl použit jen na některých místech a hodně se odšumovalo. Nejsou slyšet zvuky kamery nebo ruchy způsobené neopatrnou manipulací s kamerkou. Hudba byla v zásadě asi dobrá, ale neautorská. Aspoň tedy bylo vhodné do titulků dát, odkud.

Jak tedy TOČIT amatérský film?


Před 2 roky jsem napsal článek o efektivním natáčení. Z toho mohu čerpat dodnes, přičemž je potřeba zdůraznit preprodukci. Protože jak říká české přísloví: "z hovna bič neupleteš."

1) námět uzpůsobit dostupným vnějším i finančním podmínkám
2) mít velmi dobrý příběh 
3) scénář a rozzáběrování 
(předchozí body je nutné vztáhnout k bodu 1)

A pak již na placce...
4) kombinace foťáku a objektivu, které omezuje na minimum neustálou výměnu objektivů
5) univerzální objektiv
6) omezit na minimum další pomůcky
7) točit s ideou "moc se s tím nesrat"

Žádné komentáře:

Okomentovat