neděle 28. února 2016

Čím natáčet video nebo film? 2016 edition

Po roce jsem se opět rozhodl sepsat stručný průvodce trhem zrcadlovek, bezzrcadlovek a jiných foťáků vhodných k natáčení filmů a videa. A jak to tak pozoruji, stačí mi akorát udělat COPY+PASTE článku z minulého roku, protože změny skoro žádné nenastaly. 


Samozřejmě to není až tak úplná pravda, ono se toho událost poměrně dost, ale už nás prostě žádná větší revoluce ve světě amatérského a indie filmu nečeká. To už jsme se odbyli a teď už se jen upevňují pozice výrobců, celují se marketingové strategie a postupuje se vpřed spíše evolučními kroky.

Tak pojďme na to po jednotlivých výrobcích a značkách


Canon

U tohoto výrobce došlo k uvedení novinek v podobě 750D a 760D. Z pohledu marketingového je to zajímavý krok, který více diferencuje v začátečnické kategorii zrcadlovek. Podle mého Canon vypuštěním 760D navazuje na model 60D, který byl z mnoho hledisek v tzv. desítkové řadě Canonu jak pěst na oko - chyběla mu řada pokročilých funkcí a snad kromě stavového displeje nic nenabízel. Teprve 70D přinesl očekávané změny a to hlavně v podobě staro-nového AF modulu z 7D. 

Pro video je asi nejdůležitější informace o výrazném zlepšení průběžného zaostřování, které je spolu s objektivy vybavenými STM motorky, velmi rychlé.


760D navíc experimentuje s HDR módem ve videu. Sice jen v 720p, ale vypadá to celkem zajímavě.



Jinak se nezměnilo nic. Tedy kvalita videa z těchto zrcadlovek jsou stejná, jak před 8mi lety. Barvy OK, kodek zastaralý, výstup trpí na moiré a kresba nic moc. Ale samozřejmě i s tímto se dají dělat úžasné věci. Osobně považuji barvy za důležitější jak rozlišení nebo kresbu.

Tedy modely 550D/600D/650D/700D/750D/760D/60D/70D jsou na tom stejně. 


Magic Lantern

Zde bych rád zmínil možnost rozběhat RAW video na Canonu 5D MarkII. Podle Andrew Rieda z EOSHD je výstup o chlup lepší jak z 5D MarkIII.


Nicméně k RAWu jen zopakuji totéž co vloni:

"RAW video je určitě zajímavá alternativa, díky níž si užijete opravdu zajímavé filmovější barvy a máte docela velkou rezervu ve světlech a stínech. Nevýhodou je vyšší investice do rychlých karet (50MB/s je zoufale málo - minimum je 60MB) a hlavně u modelů 7D/50D/60D zkrátka všech mimo 5D MarkIII, ještě dalších 300 $ do anti-moire filtru od fy Mosaic Engineering. V RAWu je totiž video mnohem ostřejší, a tak je moiré vidět prakticky na jakémkoliv jen trochu hrubějším povrchu. To dělá záznam nepoužitelným. Bohužel tato investice podle mého značně znevýhodňuje koupi stroje typu  7D či 50D, protože za více jak 6k Kč už můžete mít rovnou foťák jako je třeba SONY NEX 5n. Nebo třeba slušnější pevné sklo. Proto si myslím, že pokud RAW, je lepší si pořídit dedikované stroje, jako jsou ty od Black Magic. "


NIKON

Nejdříve připomenu co jsem napsal před rokem. Ono to totiž pořád platí:

"S modelem D5300 začalo mít používaní DSLR Nikon pro video účely konečně smysl. Kodek je velmi povedený, barvy super a výběr objektivů (z nichž některé jsou u Nikonu unikátní jako třeba vynikající 35 f1.8) více jak dostatečný. Co možná zamrzí je ovládání ve "video" módu. Nicméně to vše vyřešil Nikon u svého full-frame modelu D750."

Nově přibyly nové modely a to D7200 a D5500. A ty přinesli něco, čím podle mého doslova sestřelili Canon.
V obou je možné zapnout jakousi obdobu "plochého" profilu (Flat Profile), který umožňuje snímat co nejširší dynamický rozsah scény. Spolu s volbou D-light a čipy od SONY, tím dosahují snad nekonečného dynamického rozsahu!!



I když nastavení vide není vždy úplně nejkomfortnější, tak díky barvám Flat Profilu (na který se dají aplikovat různé LUT profily pro barevný grading), se Nikon posunul hodně vysoko. Můj typ je D5500.


SONY

Po technické stránce představují stroje SONY v řadě NEX nepochybně to nejlepší pro video co se dá najít. Úspěšné modely A5100 a A6000 jsou nejlepší v kategorii do 20.000 Kč a to jak díky kvalitnímu průběžnému ostření při videu, tak i podání barev, či vysokému dynamickému rozsahu.

Novinkou je SONY A7S II který přináší vše, co lze vůbec přát:

1) 4K video
2) vynikající průběžné zaostřování
3) schopnost natáčet i za úplné tmy a to bez šumu
4) 5ti osou stabilizaci na čipu (!)
5) bezproblémové video, které netrpí na moiré a pod.
6) Moderní kodek X-AVC
6) S-Log (něco jako flat profile)
7) nádherné barvy
8) Nahrávání až 120fps ve full HD

Jediná nevýhoda je v ceně - skoro 99.000 Kč - (94.000 Kč na AARON.cz), ale v tomto případě je podle mě cena adekvátní.

A to není všechno!!!

Již před rokem se šeptalo o nástupci A6000. Tehdy jsem napsal A7000, ale SONY mě převezlo a nazvali jej:


Bohužel se dovnitř "nevešla" stabilizace :(

Ale jinak jsou parametry pro video neskutečné:
1) X-AVC kodek
2) 4K video
3) 120 fps ve full HD
4) Velmi rychlé ostření - AF body pokrývají celou plochu

Cena se odhaduje na cca 34.000 Kč (v USA 998$ v BH  :( )

Ale za tu cenu je to prostě KAUF!!

Já vím, není to žádná láce, ale zkusme to srovnat třebas s....


Panasonic

Jeho model GH4 je už trochu obsolentní. Cenovka začíná být s blížící se A6300 skutečně neudržitelná - já sám považuji v dnešní konkurenci cenu bezmála 36.000 Kč za výsměch. Lze očekávat, že přijdou velké slevy, protože tohle je nonsens. 4K video už dneska nikoho neohromí, barvy jsou opravdu ve stínech tristní, pleťové barvy Panasonic neumí a přeostřený výstup působí skutečně jako video a ne film.

Přidání nového "flat profilu" za peníze, jak pak už úplný fail. Tohle měl mít Panasonic dávno. Nyní se šeptá o nástupci v podobě modelu GH5, který má ohromit 6K videem. 

Vzhledem k tomu, že nejsou ani 4K zobrazovadla, je problém vůbec sestříhat a utáhnout 4K, tak mi přijde 6K v kvalitě jakou Panasonic nabízí jako zbytečný luxus.

Z této stáje stojí za to uvažovat o modelech GH3 (dnes kolem 13.000 - 14.000 Kč po bazarech), G6 (10.000 Kč - 12.000 kč) nebo GH2 (kolem 8.000 Kč). Ale proč, když tu je SONY s modely A5100, který můžete mít nový za 13.000 Kč!!! A ve fotu i videu toho prostě nabídne více.

Ano, Panasonic jde do kopru.

Olympus

Olík má jen svůj OM-D E-M5 MarkII a jinak je vše při starém. Stačí si přečíst sekci o Olym v tomto odkazu z loňska. 

Tak a jsme u konce. Letošní průvodce shrnuje prakticky vše co je na trhu k mání. Vydám ještě k tomuto nějaký článeček na téma základů pro natáčení videa na foťáky či zrcadlovky. Pořád se to hodí. 

Nezapomněl se náhodou na někoho??!! Co třeba SAMSUNG??!!!!!

Nezapomněl. SAMSUNG  vydal svou NX1, následně NX500, nabušil je neskutečnými funkcemi a následně celou svou fotodivizi odepsal. V Evropě už není nic k mání, USA je na tom stejně. NX1 se stále zlepšovala a pokud ji někde seženete, jděte do ní. NX500 nic moc - 4K v cropu. Bohužel podpora pro tyto typy bude postupně umírat. A to je velká škoda.

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,
    teď používám na foto a video Sony RX100 mark I.
    Byl by kvalitativní posun
    - Olympus OM-D E-M10 Kit 14-42 černý/černý
    - Panasonic GX8
    - Panasonic GX 80
    anebo úplně něco jiného?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panasonic GX 80 + nějaký lepší SpeedBooster + levný EF objektiv na Canon - to vše jen kvůli vynikající 5ti osé stabilizaci na čipu. Druhou variantou jsou SONY stroje - Alpha6000/6300/6500 - 6500 má i stabilizaci, skvěle ostří všechny a celkově je obrazový výkon lepší - až teda na "kácení" hran při pohybu

      Vymazat