neděle 1. ledna 2012

VaZu - zlo přichází z Jihlavy

Tato skupina amatérských filmařů pochází z okolí Jihlavy a Hradce Králové. Počátky se datují do roku 2005 a skupina je aktivní do dnešních dnů, což je jev v amatérské obci naprosto nevídaný. Také počet členů není z nejmenších. Podle údajů z roku 2008 mají 5 stálých členů a k tomu 15 dalších příznivců. To jsou opravdu neskutečná čísla. Když vemu v potaz z jaké díry pochází, musím před jejich aktivitou v tomto směru opravdu vyseknout hlubokou poklonu. Skupina se na svém webu chlubí 7 filmy a nespočetným množstvím malých projektů. 7 filmů je určitě slušné skóre a pokud k tomu přidám fakt, že nejkratší film má 15 minut a poslední kousky z této stáje mají celovečerní stopáž kolem 50ti minut, mohu prohlásit že je jsou nejen aktivní, ale i neskutečně produktivní. Kvantita je bezesporu hlavní devízou celého uskupení. Zbytek už je mnohem horší. začněme trailerem na jejich dílko z roku 2007:

I když se jedná o starší dílko, velmi přesně charakterizuje celou tvorbu až do dnešních dní. Základními stavebními kameny typickými pro filmovou produkci této společnosti jsou:
1) mizerná kamera
2) nefilmovost
3) nevtipnost
4) nulová postprodukce
5) otřesný zvuk

Už dle ukázky je jasné na jaké úrovni mohou být scénáře podle kterých tato skupina natáčí své skvosty. Je ale pravda, že dílka s obdobnými kvalitami jsou mnohdy koukatelná z toho důvodu, že jsou tak blbá, až jsou zábavná. To je podle mě i příklad tohoto klipu, které jsem si musel pouštět několikrát po sobě.


Myslím že toto dílo přesně vystihuje profil tvůrců: vesničtí chasníci, kteří ve svém okolí nemají moc zábavy, tak pro své známé a příbuzné občas něco natočí a všichni mají radost, že na obrazovce vidí své vnuky, dcery a syny, kteří jakože něco hrají. Prostě obdoba vesnické zábavy, která je pro daný typ publika tak akorát. Nicméně na "volném" trhu už si tak dobře nestojí, protože jejich neumětelství činí jejich delší díla nekoukatelnými. 

Veškeré předchozí výtky k tvorbě bych dokázal přijmout za předpokladu, že autoři sami jsou si vědomi svých značných limitů. Počítám že pak by jejich tvorba byla čím dál víc zábavnější, protože by věděli, že když už je něco totálně špatné, tak to začíná být zábavné. Asi tak jako v tom otřesném klipu se sekačkou, který je esencí špatnosti.

Ale tak tomu není. Letos se mládenci a dívky ze zapadlé vesničky na Vysočině odhodlali k výkonnostnímu skoku přímo nevídanému a vydali své přelomové dílo Král duchů.


Hodinová stopáž, detektivní zápletka, složité vztahy mezi dcerou a otcem a do toho všeho Král duchů. Natáčení ve vlaku, v lese, domě a na hodině ve škole. Desítky herců - to díky té scéně ve třídě. Prostě total-über-cool záležitost, na které hrozně moc pracovali. 

Jediné pozitivum na celém projektu je skutečnost, že ho lze celé shlédnout na YouTube. I když vzhledem k jeho kvalitám nevím, jestli to spíš není pomsta autorů.



Mňo, já na tohle na 16mm.cz reagoval vyhlášením soutěže o Tatranku, protože se mi zdálo nemožné aby to někdo dokoukal do konce: http://16mm.cz/index.php/topic,4009.0.html . Ve zmíněném thredu bohužel tvůrci našli 2 zastánce, od kterých bych to vůbec nečekal. Bohužel se rozhodli jak se rozhodli. Mnohem důležitější je reakce od VaZu, která svědčí o tom, že oni si vážně myslí, že mohou někoho kromě svých známých na vesnici ohromit. 

Snad se opravdu "polepší" a jejich příští dílo již bude aspoň trochu k světu. Bohužel jejich poslední příspěvek k amatérské filmové tvorbě, je zařadil k naprosté filmové žumpě:

Žádné komentáře:

Okomentovat