neděle 29. ledna 2012

Mirax Movies - temné alter ego Milana Letochy - 2há část (doplněno o up-date)

Mirax Movies je duchovním dítětem Milana Letochy, který dodnes značku "Mirax" používá i pro svou točičskou  praxi. Bez něj by tato společnost nikdy nebyla živoucí, protože jen díky jeho úsilí začali vznikat první skutečné filmy. V opačném případě jsem přesvědčen, že by zapadla do okruhu náhodně vznikajících seskupení, která nejdříve točí rádoby-vtipné skeče, aby se následně při pokusu o něco většího okamžitě rozpadaly.

Mezi nejdůležitější vlastnosti, kterými Letocha disponuje, a které považuji za klíčové jsou tyto:
- tah na bránu
- pragmatičnost
- rychlost
- řemeslná zručnost
- vytrvalost
- nadšení

Znám řadu filmařů, kteří jsou kreativnější a možná i schopnější za kamerou, ale své díla málokdy dokončí. U Letochy je to přesně naopak. Řetězec nápad-realizace-finále je až na výjimky (pouze jeden projekt!) nepřerušovaný. Jde si zkrátka za svým a nenechá se jen tak něčím a někým zviklat.

I když je tato kombinace vlastností vynikající, Letochovi v týmu schází člověk, který by dokázal tvorbu oživit originálními nápady, případně dodal dobrý příběh. Důsledkem toho je omílání 2 schémat, kde se nápady nahrazují zaběhnutým klišé. Namísto pokusu o nový a neotřelý přístup nastupuje chladný racionální kalkul.

Předpokládám, že postup tvorby u Mirax Movies je zhruba takovýto:
1) přijde se tématem, které buď čerpá z aktuálního dění, nebo zájmu diváků o určitý druh filmu
2) dle šablony/kuchařky/návodu se připraví hlavní propriety, které k podobnému žánru patří
3) to se zasadí do rychle vymyšleného příběhu
4) případné nedostatky v příběhu nejsou považovány za chybu, ale za výhodu
5) realizace a forma se zcela podřizuje dostupným prostředkům
6) finální uvedení

Výsledky jsou po řemeslné stránce dobré, ale příběhy končí do ztracena, jsou předvídatelné, nudné, herci často ani netuší co vlastně mají hrát (protože to neví ani režisér). Jít s podobným nedodělkem na trh vyžaduje další vlastnosti, kterými Letocha disponuje:
- hroší kůže
- absence sebenáhledu

Nemyslím si, že jsou to vyloženě záporné vlastnosti. Kdyby je neměl, tak nikdy nic nedokončí. Ale v některých případech by mu asi divák byl i vděčný. Nicméně mám dojem, že u Letochy jsou značně hypertrofované.

Přesně stejným uvedeným postupem, jak sem naznačil výše, se řídí i poslední velký projekt, který má být završením snahy Mirax Movies a zřejmě je plánován i jako vstup do světa profesionálního filmu: Untitled Project.


To že celý projekt je pojímán na zcela nové úrovni, lze vypozorovat už z toho, že má vlastní stránku, plakát, propagaci na FB a články o něm jsou vrhány na nejrůznější servery. Je vidět že Letocha se hodně naučil od "Chozého" Blažka, se kterým krátkou dobu spolupracoval a jehož zkušenosti s filmem pro něj byly velmi přínosné.

"CO JE TO ČAS? Čas je neprostorové lineární kontinuum, v němž se události odehrávají v nevratném pořadí."

Toto je znění úvodního sloganu celého filmu. Už z této věty kterou dal dohromady snad samotný Captain Obvious lze vycítit určitý puch ordinérnosti, schované za naleštěnou fasádu něčeho skutečně VELKÉHO.


Film je přiřazen k žánru sci-fi, thriller, horor. Tato směska jen nahrává tušení, že to se samotným filmem nebude tak úplně super, protože za toto se dá skrýt skoro vše, včetně nepovedených záběrů.

Ještě před trailerem na samotný film, je dobré se podívat na reportáž, kterou natočila Rosana Zvelebilová:

Pokud si odmyslíte ty otřesné chlebíčky s rajčetem a okurkou, omšelé prostředí a celkovou nenápaditost celého rozhovoru, vyplynulo z něj následující:
1) bude to další "Blair Witch like movie" (to samo o sobě není špatné zvlášť pro amatéry)
2) scénář se tvoří za pochodu
3) režie prakticky neexistuje
4) mají tam být jakési autentické prvky (do hororu/sci-fi??!)
5) velké ambice

Tohle je podle mě dostatek indícií k tomu, aby bylo jasné, že to skončí totálním průserem a výsměchem.

Další střípky do skládanky pak lze odvodit z tohoto druhého sestřihu reportáže:

To podstatné co zazní je následující (to že existují nějaké "aglomerační společnosti" pomíjím): Děj filmu stojí za starou belu a pokud to nezachrání technika, tak se divák nejenže nepobaví, ale zřejmě ani nepochopí děj. Ale co taky čekat od projektu, který nemá scénář, že.

Nyní samotný trailer, který je ale nenabídne moc nového:

V obou reportážích je zmíněn další projekt, který má být součástí finálního Untitled Projectu a to krátkometrážní snímek, nazvaný velmi vychytrale jako Project. Z obou reportáží vyplývá, že to má být v podstatě reklama a lákadlo pro diváky na kompletní film. Ale tak tomu není. Vše je drženo pod pokličkou a přístupné jen návštěvníkům festivalům amatérských filmů. Bohužel tvůrcům tak nějak nedochází, že pokud chtějí mířit na širší publikum, což podle mého vyplývá z rozhovorů, budou muset opravdu film zveřejnit. Ponechávání exkluzivity v podobě projekcí na festivalech dává spíše tušit, že cílovou skupinou jsou sami tvůrci amatérských filmů, případně jejich kamarádi a známí. To je podle mého trochu v rozporu s tím, co tvrdí tvůrci.

Je jasné, že důvodem proč zveřejněné výsledky zatím vypadají tak jak vypadají, je limit Letochova týmu i jeho samotného přijít s něčím skutečně dobrým. Jeho jinak velmi kvalitní vlastnosti se obrací proti němu samotnému, protože si zkrátka nepřipouští (respektive on to v té reportáži připustil, ale tak na půl), že by jeho dílo mohlo být špatné. Proto také mimochodem nelze jeho díla na YouTube komentovat. Na jeho stránkách sice probíhá hlasování o tom, jaký film bude, ale chybí tam vyloženě negativní možnosti.

Řekl bych, že se zde promítá jeho čistě pragmatický duch a racionalita, kterou si přináší z komerčního světa, kde by případné negativní reakce mohli ovlivnit jeho business. Na druhou stranu je pak otázka, proč si cpe informaci o tomto projektu na vlastní stránky, které mají propagovat jeho služby jako svatebního kameramana (to že stránky jsi nejsou přes 1/2 roku aktualizované také o něčem svědčí).

Vůbec kritika jeho samotného včetně "společností," se kterými je svázán svým jménem, je jeho pověstnou Achillovou patou. Pokud k tomu dojde, neváhá vyhrožovat právním postihem. A může se jednat třeba jen o diskusi na nějakém zapadlém serveru. I když je jasné, že takové vyhrožování je k smíchu, protože se týká naprosto podřadné věci, může to některé jedince docela vylekat. To se třeba stalo mě na fóru  16mm.cz. Já se tedy jeho výhrůžkám smál, ale Maty se zalekl a smazal celé vlákno, kde došlo k cupování jeho "óbr prodžektu." Na celé věci je legrační už ta skutečnost, že něco jako Mirax Movies, či Mirax Studio neexistuje - Letocha je jen obyčejný živnostník (já osobně ale zároveň říkám RESPECT!). Ale to je podružné.

Bohužel někdy ho jeho osobnostní předpoklady zavádějí až za hranu slušného chování. Tak se stalo v případě projektu Chozého Blažka "Assassin." Letocha měl k tomuto projektu dodělat hudbu, což skutečně udělal. Tedy zaplatil za licenci již vytvořeného díla. Kromě toho ale poladil i střih a sem tam zkorigoval vyvážení bílé. Pak ale došlo k rozvázání spolupráce (o tom v části o soutěži Magnum Gold). Chozé sám k celé věci přistoupil s tím, že nepoužije nic z toho, co bylo na filmu Letochou uděláno. To ale nezabránilo Letochovi, aby si film přivlastnil a nahrál ho jako regulérní dílo Miraxu. Teprve po důrazných žádostech a hlavně posláním příspěvku do diskuse ČSFD v duchu že je zloděj, se rozhodl vše smazat. Ano, to na Letochu platí nejvíc. Nepřijde vám to trochu absurdní?

To že pak Letocha jako odvetu požadoval smazání nějakých mých videí s Danilem Skřípským v rámci totálně ujeté myšlenky, že Daniel je vlastně součástí Mirax Movies, a tak má na film větší právo než já, nemá podle mne smysl ani komentovat.

Už v předchozím díle jsem se zmínil o jeho koketování s kampaněmi, jejichž účelem je podnítit zákazníky k tvorbě videí, která jsou hodnocena na základě hlasování poroty a diváků. Jedná se o variantu virální kampaně, kdy sami účastníci pomáhají šířit osvětu značky/produktu a to skoro zadarmo. Vše začalo  upoutávkou na BeBe, které ale ještě mělo nějakou úroveň. Letocha ale byl (a je  podle mého stále) podobnými soutěžemi přímo posedlý a je schopný ve své snaživosti zajít až na totální dno, kdy se sám promenáduje před kamerou.

Znovu BeBe a ještě to má pořád nějakou úroveň.



Toto je však o poznání horší. Nápad takový neslaný nemastný, ale tak nějak to ještě pořád jde.


Pak přišla série videí pro soutěž pořádanou firmou Aquila:

1) nuda, ale tak nějak to ani nepobuřuje.


2) tady se šlo o nějaký ten stupeň dolů


3) Tady Letocha objevil zelené pozadí


4) No a tohle je už skutečný odpad (ale pořád nejsme na dně)


Ten chlapec s kšiltovkou postižený padoucnicí v pravém horním rohu je sám Mistr. Mě samotnému to přijde velmi smutné.

Pak přišel s kampaní aukční portál Aukro.cz.

...a Letocha šel definitivně ke dnu. Nejen zpracováním, ale především bezostyšným vykrádáním nápadů. Zelené okraje "herců" pak dokonávají dílo zkázy.


Zde je originál:

Doporučuji taktéž výživnou diskusi pod videem.

No a u druhého videa se také nechal "inspirovat" odjinud:


Originál nepochází od nikoho menšího než od Trinity Pictures - konkrétně se jedná o jejich počin Fronta.

Je fakt, že v druhém případě Letocha po mém upozornění dodatečně požádal o dovolení u samotného Jakuba Hussara (http://www.csfd.cz/tvurce/36304-jakub-hussar/), který to blahosklonně dovolil. Protože prostě správně tušil, že jde v tomto případě o hovno. Problém vidím hlavně v absenci sebe náhledu, který v tomto případě dosáhl vrcholu. Aby bylo jasno, proti inspiraci cizími tvůrci vůbec nejsem. A možná bych i odpustil to opisování. Ale pokud někdo obšlahne dílo i s chlupama, pak je to podle mne totální žumpa. Je neskutečné kam až dokázal Letocha zajít ve vidině pofidérního zisku.

Na závěr reklamního bloku přidávám jedno z posledních videí, které se podařilo odchytit. Já bych po tomhle lezl kanálama.


Dá se jít ještě hlouběji?

Dá. V soutěži Magnum Gold (2010) dosáhl Letocha vítězství tím, že nic nevymýšlel a jen vystříhal ze svých minulých filmečků nějaké ty akční scénky. Doslova tak soutěž zaplavil a zaplevelil scénkami bez jakéhokoliv smyslu a bohužel také bez kvality. Ublížil tím nejen sobě, ale i Danovi Skřípskému, protože u videí od jiných soutěžících se objevovali popisy jako "snímek ve kterém skutečně nehraje Daniel Skřípský." Letocha dokonale zapojil svou síť přátel, aby mu klikali hlasy. To je ještě OK. O tom ta soutěž je. Ale zároveň je instruoval, aby dávali záporné hlasy ostatním. Tím například dokonale zazdil jiná videa, včetně kousku od Chozého Blažka (to sice byla taky sračka, ale aspoň v tom byla tvůrčí práce). Letocha soutěž vyhrál a dodnes to považuje za jakýsi svůj životní vrchol. Bohužel mu nedochází, že to bylo za marketing, než za nějakou produkci a schopnosti. Chozé poté od spolupráce s Letochou odstoupil.

Milan Letocha je nesporně schopný člověk, který má nejen řemeslnou zručnost, ale také velkou řadu pozitivních vlastností, které mu umožňují efektivně tvořit. Řada tvůrců by se mohlo od Letochy učit, co to vlastně je nejen kvalitní kamera a střih, ale také co to je efektivní produkce. Bohužel má i temné stránky, kterými neváhá pošlapat svůj obraz schopného tvůrce. Jeho usnaženost, lacinost, ordinérnost, bezskrupulóznost, bezostyšné lhaní a překrucování faktů, z něj dělají "Persona non grata" amatérského filmu.

A nebo když se nad tím zamyslím, spíš jen obyčejnou směšnou figurku.

Up date!
Letocha se rozhodl své největší skvosty chránit heslem ("mirax123"), aby je nemohl nikdo nepovolaný vidět. Já mu k tomuto kroku gratuluji, neboť je jasné, že stále neztratil veškerou soudnost. Jen tak dál!

2 komentáře:

  1. Přeji hezký dobrý den,
    chci vyjádřit svůj názor na tento článek, jedná se o to, že první článek mě přišel velice objektivní a chápu, že každý musí nějak začít. Také Silvestr Stalon hrál v pornu a Cameron jezdil kamionem. Ale co opravdu nechápu, proč v druhém článku už bezprecedentně utočíte na filmaře a poukazujete i na ty špatné stránky. Celá tato kauza mě připadá, jako nějaký útok na filmaře a jsem velice zklamaná, že existuji lidé, kteří jsou schopni psát takové články. Je tam mnoho podivných nesrovnalostí a některém popiskům nevěřím, jelikož tento článek beru jako nějaký bulvár a doufám, že lidi to tak brát taky budou.

    S pozdravem
    Wall

    OdpovědětVymazat
  2. Ty myslíš toho člověka co se za něj vydává jménem Verzbovský!
    Zde je evidentně vidět útok na tvůrce a je velice smutné, že existují lidé co nemohou překonat úspěchy druhých, takové bych nejraději pleskala hlava nehlava.

    Holt závist je svině :D

    OdpovědětVymazat